Saturday, April 4, 2009

| Food @Kelantan



ikan singgang

ikn singgang ni fav aku la kt kg. klau tkda ms mkn tk sah la...hehe ikn singgang ini dibuat menggunakan ikan kembung, bwg putih, asam & laen2, hanya direbus ala2 'sup' la. ikan singgang tidak terhad pd kembung semata2, boley juga guna ikan cermin, ikan kembung & jenis yg laen sekiranya sesuai ttp penyediaannya juga berbeza.biasanya ikan jenis laen akan dimasak bersama serai. biasanya org kg gemar menyediakan juadah ni.


etak

etak ialah sejenis 'makanan ringan' di kelantan yg mn etak ini boleh didapati di alur sungai, atau tali air yg sesuai utk nya. of course etak ni hidupan air tawar. etak hanya bersaiz sebesar ibu jari ttp klau korang mkn yg besau tuh bkn etak, nama die apa ntah aku lupa pulak hehe. etak biasanya disalai dgn serai yg tlh diketuk bersama garam of course juga diperap semata-mata. etak juga boley disediakan dgn cara masak lemak putih.
info penyediaan etak di sini : mohdzawi


nota tumit: ikan singgang ni sedap klau di mkn bersma budu & ulam, etak ni klau yg salai tuh paling best!


No comments: