Saturday, May 2, 2009

| Holiday



hmm esk pg aku de last paper utk sem ni, maknanya cuti aku akan bermula ptg esk. esk akak aku nk dtg, nk konvoi blk ke Phg (ader kete, tk reti2 nk blk sendiri!), bkn ape just nk suh abg ipar aku tunjuk jln blk ikod Karak. tp nt sure yet blk ikod Karak or trus ke Kuantan melalui Pekan. yg tk best nyer esk parent aku, abg & akak yg sorang agi tk dpt join dtg Melaka. so terpaksa la akak aku balik ari jer..br plan nk suh derang bercuti kt Melaka. Tp pe pun esk ptg tpaksa la blk jg, Emmet pun join skali. & sib baek jugak SRE esk da ader tips, so tkda la stress sgt lgpun nk stdy da ilang mood.

Alang2 nk bercuti of course la kn ader plan utk 2 bulan ni tp yg paling utama, nk blk mkn sedap2, then berubat. buhsan la klau sakit nih, nk watpe pun tk sng. igt nk pg jalan KL tp ntah la, tgk la ader duit ke tk. da lama tk ronda2 kt KL.

hmm tp aku yg paling tk besh, tatau la bape kali lh on9 bla cuti ni, maklum la klau kt umah guna dialup jerk (tu pun klau tepon umah tk kn potong), tenet connection laen tkda huhuhu.

so buat kengkawan aku yg tlh & akn bercuti, Selamat Bercuti. buat kengkawan aku yg amek short-sem nnt, Selamat Belajar. blaja rajin2 tau, da korang 1 subjek je, skor abes2.

nota tumit: alhamdulillah ader duit masuk. Selamat Hari Buruh erk buat mbr aku yg dah keje!

Thursday, April 30, 2009

| Berita Minggu Ini



byk btoi berita & cerita yg menarik yg sempat aku baca di laman maya kite...

1. Heboh psl Selsema Babi, yg terbaru da merebak ke Peru & Switzeland
2. Isteri KM Sarawak meninggal akibat kanser.
3. Kes pelajar histeria di Utara.
4. Calon PKR utk PRK Penanti diumum, PAS pulak boikot.
5. Najib ckp 1Malaysia gah di Brunei, boley dikire ke?
6. Usul gantung Speaker Perak.
7. Gempa bumi lemah di Manjung?sblm ni kt Jerantut & Janda Baek je, da merebak rupanya.
8. Rio Ferdinand tk dpt beraksi, psl tulang retak.
9. Isu PAS yg diceritakan oleh anak MB Kelantan, Nik Abduh

Wednesday, April 29, 2009

| Susulan Selsema Babi



terkejut beruk gak la aku bla terdengar kes selsema babi serang mexico spai berpuluh2 org mati. selama ni aku dgr JE & selsema burung je...tp apa yg aku tertarik ialah dgn berita arini yg mengatakan wabak ni da merebak ke 16 negara, eropah juga negara asia.....1 kes tlh direkod di Thailand & 2 di Singapore...cuba teka Malaysia kt mn, aku rs mcm tk selamat jerk..apa2 pun harap2 tidak lah spai ke Malaysia. Ya Allah, lindungilah seluruh isi Malaysia, Amin.

Tuesday, April 28, 2009

| Lay-Park Junction

td kan, alang2 boring then tetiba perut lapaq, aku pekena ns goreng kg ngan tom yam campur...aduss terangkat abes biler pekena tom yam, br tau sedap tom yam kt c2 nk wat mcmana kn, selama ni mkn ns goreng kg ja yg sedap...sedap walaupun kuantiti sket...amacam, ader berani mencuba?

nota tumit: rindu kat seseorang, aku msh syg tp...

Saturday, April 25, 2009

| Just for You



Christina Aguilera - Hurt

Seems like it was yesterday when I saw your face
You told me how proud you were, but I walked away
If only I knew what I know today
Ooh, ooh

I would hold you in my arms
I would take the pain away
Thank you for all you've done
Forgive all your mistakes
There's nothing I wouldn't do
To hear your voice again
Sometimes I wanna call you
But I know you won't be there

Ohh I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't do
And I've hurt myself by hurting you

Some days I feel broke inside but I won't admit
Sometimes I just wanna hide 'cause it's you I miss
And it's so hard to say goodbye
When it comes to this, oooh

Would you tell me I was wrong?
Would you help me understand?
Are you looking down upon me?
Are you proud of who I am?

There's nothing I wouldn't do
To have just one more chance
To look into your eyes
And see you looking back

Ohh I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't do
And I've hurt myself, ohh

If I had just one more day
I would tell you how much that I've missed you
Since you've been away
Ooh, it's dangerous
It's so out of line
To try and turn back time

I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't do

| Umat Islam Paling Lemah, Btoi keR?



tertarik dgn khutbah jumaat smlm kt masjid MMU, khatib bangkitkan persoalan ttg umat Islam ler ni..umat yg paling lemah & mundur? apa pendapat korang? btoi ker?

intipati khutbah mengulas ttg Muslim yg:-
1. suka berperang
2. memisahkan dunia & akhirat
3. tidak berilmu
4. tidak mampu saudara sesama Islam kecuali dgn DOA

sejarah Islam tlh membuktikan yg Islam pernah menjadik kuasa besar di dunia, hebat dlm bidang ketenteraan, sains, politik & mcm2 lg...tp kini di mn Islam? sekadar dlm KP org sekadar di Masjid or d tanah perkuburan? lebey parah berperang sesama Islam, nape jd mcm tue?

apa yg aku lihat, sesetgh org sanggup pisahkan pembelajaran di dunia utk mengejar akhirat. tk perlu blaja semata nk berdakwah? mcmna nk berdakwah klau ilmu tk ckup di dada n tanpa ilmu jugak mcmana nk kite lawan musuh Islam. ilmu tk semestinya ilmu agama, tp juga ilmu keduniaan. bagaimana Israel menggunakan senjata kimia tanpa ilmu?

aku ni nk ulas pjg2 tk reti sgt, nk bg hadis lagik la tp apa yg penting back to Al-Quran & As-Sunnah. Insya Allah kite tkkan tergelincir or sesat...

sama-sama lah kite renung!..

nota tumit: esk paper Math la, hoho. (minggu exam skrunk ni)

Friday, April 24, 2009

| Apakah Perasaan Ini?



semenjak dua menjak ni aku byk mengelamun, nape smua nya muncul dlm pikiran aku dlm ms yg same, adakah aku rindu seseorang, belaian dr seseorang? aku mudah tersinggung, mudah buhsan dgn apa yg aku or org laen buat. aku rs kembali 'kosong', kosong tanpa usul, tanpa sbb yg konkrit. adakah jiwa aku memberontak, mengejar apa yg tidak pasti? aku mengejar apa? byg2 sendiri? or aku hilang arah...dulu perasaan ini pernah dtg tp kini lagi? aku mudah terasa asing, sedih...kenapa? kenapa di ketika ini? mau aja aku larik...

Ya Allah, apakah perasaan ini? tlg hamba-MU ini, sesungguhnya hamba tidak tahu......

Saturday, April 18, 2009

| Kan Best Kalau.....



.....aku ader sedikit duit, then aku akan :-

1. Upgrade laptop - selalu sgt hang
2. Beli Nike shoe
3. Travel - Singapore, Thai, Indon or any Malaysia's islands

4. Earn money tru business - halal & menguntungkan juga lh tlg org ssh
5. Tolong parent aku
6. Got Vios

tp tu la kn, smua ni if, bkn mahu senang lenang tp sedikit penyeri hidup. dr angan2 akan ku realitikan! tk smua x dpt pun tkpa yg ptg 1-2 pun da ok dr 6 tuh. Oh aku berangan lagikkk...BANGUNNNN!

dah la korang, semak2 kt blog aku ni pesal, p study nun. aduhh, final exam!

nota tumit: dr 4.30am aku tkleh nk lelap...



Thursday, April 16, 2009

| Doa Menghadapi Peperiksaan



memandangkan aku & kwn2 nk mula final exam utk 2nd sem esk, aku nk kongsikan beberapa doa utk persediaan dlm menghadapi peperiksaan. aku cilok dr web jer, harap berkesan utk kite setelah mengulangkaji.


Doa agar dikurniakan kefahaman yang baik dan ingatan yang sempurna sewaktu menelaah matapelajaran:

(DIBACA SEBELUM MENGULANGKAJI PELAJARAN SAMADA DARI BUKU ATAU NOTA)

(Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin, wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin)

Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu, juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"

Doa sebelum masuk kelas/dewan peperiksaan

(Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)

Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)

Doa sewaktu lupa semasa menjawab soalan

(Subhaa na man laa ya naa mu wa laa yas huu Allahumma zakkirnii maa nasiit) 3 kali

Maksudnya: Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai, Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa)

Doa memohon kejayaan cemerlang - dibaca sebelum tidur setiap hari sehinggalah keputusan peperiksaan diumumkan.

(Allahumma inni as-alukal fauza 'indal qadha wa manaazilasy syuhada wa 'ai syas su 'a da' wan nasra alaal a'daa')

Maksudnya: Ya Allah Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada' dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh

Wednesday, April 15, 2009

| Holiday @Penang



10 hb lps aku ke penang utk lebey kurang 4-5 ari. so biler kt cna mcm2 la aku buat (walaupun aku terasa semcm tk sihat jerk). 1st nite aku teman adie mkn kt petronas tmn pauh. pastu ujan renyai2, kami blk then p lak Route 69, tunggu kuten...aku mkn ns ayam kunyit kt cni, haram tk sedap!tp kapucino da best la bg aku!hehe
ari ke-2 kt sana, aku pgi umah kak ina (akak adie) utk mkn mlm, depa jemput kami p mkn psl laki die de tangkap ikan fresh...so dkt maghrib aku kt cna, spai la abis ABPBH 2008 (tahniah kpd Nabil & smua pemenang!). kak ina masak asam pedas siam ikan siakap & ikan merah...siap msk special lg utk aku, mmg best giler walaupun sedikit msm...

mlm ke-3 aku mkn kt Sg Dua, Kepala Batas. mkn char kueh teow kt sebelah kanan hway, arah ke Sg Dua. gerai nyer sebelah kiri jerk..bg aku tk sedap sgt psl char kueh teow kt Kg Pelet lg sedap, tp lyn je la sbb da ode.

mlm ke-4 lak aku pgi mkn jauh sket, kt Radix Fried Chicken (RFC) Sg Petani...boley thn gak la ayam goreng kt cni, cuma servis lembap...aku amek set 2 ketul ayam spicy, adie amek set 2 ketul ayam herbs. so aku test la keduanya, tukar suka sama suka. boley thn gak la rsnya, lebey kurang KFC.



aku nk cite psl mkn je sebenarnya sbb siang ari aku mesti kurang sihat, ngantuk yg tatau nape walaupun tdo da cukup...spai aku tk larat bkk mata..maybe sakit dtg lg kot..

biasanya klau sblh siang aku mkn je ns kt Jasmi, masak lemak cili padi ikan...fuhhh mmg terangkat...mmg fav aku la klau asam pedas, masak lemak cili api, tomyam ke, sup ke.

aku spai mlk td lam pkl 6.30, trus aku sambaq 2 bungkus ns lemak kt MC, sedap gak sbb pernah beli n mkn dlu. kt Restoran Sup Utara...(hampeh sup tk sedap, manis!)k la aku nk rehat jap, penat.

Tuesday, April 7, 2009

| Kisah 2 Bukit & 1 Batang



Tahniah buat PR & BN. skrunk dah sah2 la PR menang di 2 bukit, BUKIT SELAMBAU & BUKIT GANTANG... & BN menang di Batang Ai

PAS yg diwakili DS Ir Nizar Jamaludin di Parlimen Bkt Gantang, tlh menang dgn majoriti 2789 undi, manakala PKR yg diwakili S Manikumar di DUN Bkt Selambau, menang dgn majoriti 2403 yg mn diumumkan paling lewat.BN mengesahkan kemenangan calonnya, Malcolm Mussen Lamoh dgn majoriti 1854 pd awal jam 7.30 - 8.00 mlm. smua calon bebas ilang wang pertaruhan, so fre2 je SPR dpt 140,000!Kos 3PRK 1.5 Juta, x blk modal nih!

Semua majoriti meningkat berbanding PRU 12 lalu. Tahniah buat smua, selamat menjalankan tugas sbg wakil rakyat!Tahniah jg buat S Manikumar krn anda akan dilantik sbg EXCO Kedah. Tahniah buat PR sbb mencatat kemenangan berganda di Semenanjung slps Pmtg Pauh & KT..

DUN Penanti biler lg?

DS IrNizar Jamaludin

S Manikumar

Malcolm Mussen Lamoh


nota tumit: fuh, sedap sungguh la ns goreng kg kt abg kedai bwh ni!rs nk mkn 2x jer mlm ni...


Monday, April 6, 2009

| Sekadar Pendapat Mengenai Blog



sedang kebykkan org cbok dgn 3 PRK, aku plak cbok dgn pojek....pojek..pojek..mlm ni da 4 mlm aku tdo tk ikod timing btoi, smbl je aku buat keje sambil tu la aku melewati blog2 personal yg ader. lewat punyer lewati blog, aku terfikir utk mengkritik secara terbuka ttg blog...

ko hengat cantek sgt blog ko tuh?!(siapa la aku, blog aku pun tk cantek)..backgound yg menyakitkan, susunan yg lintang pukang, letak muzik yg tk boley di pause or stop kan...mcm2 la ader kt blog korang. bg aku, aku melewati blog utk release kn tensen smbl2 tmbh ilmu pengetahuan ttg blog tp klau da background menyakitkan mata, mcmana nk baca..buat sakit mata & kepala je. tlg la korang sesuaikan background dgn tulisan...klau agak2 tk reti sgt, ko guna je free template mcm aku, kn sng!cub blaja la utk berubah dr baek ke lebey baek, dr lebey baek yg amat baek...mcm ssh jerk kn...

by da way, congrats gak sbb korang pndi berb blog tk mcm aku nih....

nota tumit: ujan sekejap pung da sejuk...aduhhh keje pun byk agi ni...




Saturday, April 4, 2009

| Food @Kelantan



ikan singgang

ikn singgang ni fav aku la kt kg. klau tkda ms mkn tk sah la...hehe ikn singgang ini dibuat menggunakan ikan kembung, bwg putih, asam & laen2, hanya direbus ala2 'sup' la. ikan singgang tidak terhad pd kembung semata2, boley juga guna ikan cermin, ikan kembung & jenis yg laen sekiranya sesuai ttp penyediaannya juga berbeza.biasanya ikan jenis laen akan dimasak bersama serai. biasanya org kg gemar menyediakan juadah ni.


etak

etak ialah sejenis 'makanan ringan' di kelantan yg mn etak ini boleh didapati di alur sungai, atau tali air yg sesuai utk nya. of course etak ni hidupan air tawar. etak hanya bersaiz sebesar ibu jari ttp klau korang mkn yg besau tuh bkn etak, nama die apa ntah aku lupa pulak hehe. etak biasanya disalai dgn serai yg tlh diketuk bersama garam of course juga diperap semata-mata. etak juga boley disediakan dgn cara masak lemak putih.
info penyediaan etak di sini : mohdzawi


nota tumit: ikan singgang ni sedap klau di mkn bersma budu & ulam, etak ni klau yg salai tuh paling best!


Friday, April 3, 2009

| Kini, Teori RAHMAN sudah lengkap



kite mendapat PM br arini pabila, Datuk Seri Najib tlh angkat sumpah pd pg td sbg Perdana Menteri ke-6, di hadapan YDP Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin slps Pak Lah meletak jawatan pd smlm utk melengkapkan proses peralihan kuasa. dgn itu, maka lengkaplah teori RAHMAN. teori ini terdiri daripada:-

1. tunku abdul Rahman - PM 1
2. tun Abdul razak hussein - PM 2
3. tun Hussien onn - PM 3
4. tun Mahathir mohamad - PM 4
5. tun Abdullah - PM 5
6. Najib - PM 6

seluruh rakyat Malaysia, menerima PM br dgn pelbagai perasaan, gembira, marah, sedih & mcm2 lg la...

serentak dgn itu YDP Agong memperkenan utk bg TUN kt Pak Lah & Jeanne. Abdullah, 69, menerima anugerah tertinggi negara "Seri Maharaja Mangku Negara" (SMN) manakala Jeanne, 55, menerima anugerah "Seri Setia Mahkota" (SSM).

pd arini juga, Setiausaha Agong PAS yang juga Ahli Parlimen Tumpat, Dato' Kamaruddin Jaffar berlepas ke Vienna, Austria untuk menghadiri persidangan anti rasuah sedunia yang dikenali sebagai Global of Parliamentarian Against Corruption (Gopac) selama tiga hari.

bg aku, arini merupakan ari penuh bersejarah buat Malaysia. Malaysia menuju ke alam br dgn apa2 perubahan yg akan dtg sudah pastinya. tp msh selamatkah PEMBANGKANG, terutama DS Anawar Ibrahim slps ini! adakah Najib akan pjg umo spt Tun Det, teori apa pulak slps ni? kite hanya mampu menanti & terus menanti.

nota tumit: Tahniah buat Pak Lah & Jeanne, Najib, UMNO, BN, Dato' Kamaruddin Jaffar, PAS, PR & seluruh rakyat Malaysia!


Wednesday, April 1, 2009

| I am Chocolate Maniac!








i like chocolate, anything about chocolate. cakes, chocolate bars, hot chocolate drinks and anything. but i don't like chocolate cakes with icing & milk chocolate flavour but i likes cadbury hot drink & snickers chocolate bar!

p/s: mengidam nk mkn coklat sebenarnya!haha...n aku harap pasni ader org lh sambut birthday aku dgn kek coklat!

Tuesday, March 31, 2009

| Hari Selasa - 31 Mac 2009



bestnye klau kt kelantan cuti spai arini, psl nyer 30,31 cuti hari jadik sultan..tp aku kt melaka ni ader lak appointment dgn Doc. adoii penat arini, da la smlm tk tdo tuh pun tdo pas maghrib sejam dua, pastu lam pkl 7.30 pas subuh sambung tdo, pkl 8.30 alip da kejut, nk p kls..

aku gi seawal mungkin ke Poliklinik, maklum la ader date dgn Doc. Timbang berat la, check tekanan jantung la, mcm2 kn kt aku arini, jd bhn eksperimen. masuk je bilik doc, dibelek nyer kertas yg aku bwk td (nurse kasi)...prom pram Doc tuh tanya. "Awak kn tiroid!", kata Doc. so sah la apa yg Doc laen ckp sblm ni. (terima dgn redha)Kuar dr bilik doc aku amek obat then pecut balik...penat nk tdo. sblm tdo mkn la lu then mkn obat 6 biji kn sekali mkn , adoii!..

Aku bgn tdo lam pkl 3, nk p kls pasal de kuiz..soklan mak bapak ssh, tk pernah jpe...

but, the good news today..."I lost 5 kg!"...yahoooo


Sunday, March 29, 2009

| 15,3, 2 Calon



Sejarah tercipta kat Pilihan Raya Kecil(PRK) Bukit Selambau bila 15 calon berentap utk merebut jawatan ADUN tersebut. PRK Bukit Gantang dgn 3 calon & Batang Ai 2 calon.

Senarai calon:

DUN Bukit Selambau
1. Datuk S Ganesan (BN)
2. S Manikumar (PKR)

(BEBAS)
3. L Sarala
4. T Chandrarajan
5. R Loganathan
6. A Jayagopal
7. S Moganakumar
8. Vaneson Michael
9. Tan Hock Huat
10. Mohd Fazil Abdul Wahab
11. Anuar Abdul Hamid
12. Husaini Yaacob
13. Abdul Rahim Abu
14. Radzi Md Lazim
15. Khamis Awang

DUN Bukit Gantang
1. Ismail Saffian (BN)
2. Datuk Seri Ir Nizar Jamaludin (PAS)

(BEBAS)
3. Kamarul Ramizu Idris

DUN Batang Ai
1. Malcolm Mussen (BN)
2. Jawah Gerang (PKR)

p/s: selamat berkempen!

Saturday, March 28, 2009

| Kosong



Boring weekend + Assignment + Project + Presentation + Thyroid + Final Exam = Kosong (Empty)

so layan jer....................

The Click Five - Empty

Tried to take a picture
Of love
Didn't think I'd miss her
That much
I want to fill this new frame
But its empty

Tried to write a letter
In ink
Its been getting better
I think
I got a piece of paper
But its empty
Its empty

Maybe we're trying
Trying too hard
Maybe we're torn apart
Maybe the timing
Is beating our hearts
We're empty

And I've even wondered
If we
Should be getting under
These sheets
We could lie in this bed
But its empty
Its empty

Maybe we're trying
Trying too hard
Maybe we're torn apart
Maybe the timing
Is beating our hearts
We're empty

Oh oh
Oh oh
Oooooh
Oh oh
Oh oh

Maybe we're trying
Trying too hard
Maybe we're torn apart
Maybe the timing
Is beating our hearts
We're empty

We're empty
We're empty


Wednesday, March 25, 2009

| Earth Hour



Pada 28 Mac 2009 jam 8.30pm, bandar raya-bandar raya dan bandar-bandar merentasi dunia dijangka akan mengambil tindakan memadamkan lampu-lampu selama satu jam.

‘Earth Hour’ membawa satu mesej global yang bermakna untuk mengambil tindakan yang mungkin dalam menangani isu pemanasan global iaitu memadamkan lampu secara serentak di peringkat dunia.


Dengan mengambil langkah hanya semudah menutup suis lampu dan menggalakkan bandar raya secara menyeluruh untuk menjalankan tindakan ini, satu mesej yang bermakna dapat dikeluarkan tentang keperluan segera untuk isu perubahan iklim, dan menunjukkan bahawa sejumlah ramai orang berpeluang melakukan satu kelainan.

‘Earth Hour 2009’ dijangka akan menjadi satu panggilan yang berkesan untuk tindakan bagi sejumlah ramai individu, kerajaan dan organisasi perniagaan dalam mengambil tanggungjawab dan memainkan peranan secara bersama. Bangunan-bangunan ikonik dan mercu tanda merentasi Eropah, Asia Pasifik, Timur Tengah dan Amerika dijangka akan bergelap buat seketika.

‘Earth Hour’ adalah satu pesanan yang mengharapkan satu tindakan. Bayangkan apa yang akan kita dapat lakukan jika kita bertindak bersama?

Sertai ‘Earth Hour 2009

Tuesday, March 17, 2009

| Hari Selasa - 17 Mac 2009



ari Selasa seperti biasa kls aku akn start pkl 9am dgn kls RPD, then sepatutnya PKK pasni tp batal lak kls arini(padahal aku tau smlm gi dr Baz)...then seperti aku rancangkan spt smlm, aku nk p klinik Uni, nk wat check psl simptom2 yg aku ader selama ni.

alip teman aku ke klinik, dgn 1st time nye kami masuk ke klinik uni...aku amek matrix card aku then trus letak kt kaunter...pd ms tue ader la sorang student tgh tunggu utk amek ubat. "R%&Z*^ $HS%@", akak kt kaunter panggil aku. " Awak ni student Diploma ke Degree?", aku tu bertanya kt aku..."Sy Degree", jwb aku ringkas...pastu akak tuh sambung gi, "Maklumat awak tkda lam sistem nih, so awk terpaksa isi borang manual la erk". (Celaka punyer Uni!)

lam 1omin menunggu, akak td panggil lg nama aku utk masuk ke bilik doc. bukak pintu ak terus duduk kt kerusi tepi meja doc. "Awak ade pe mslh?", doc india tuh tny aku...(klau aku ni doc, watpe aku nk p klinik gi...ader ke tny ade pe mslh, awk kn doc sepattnya awk lebey arif...hahaha). Aku pun dgn muka penuh konpiden, cite la pjg lebar ttg apa mslh aku selama ni..

doc pun suh aku baring, aku lam hati aku berdebar2 & tertanya2 apa doc tuh nk wat, kemudian doc suh aku bkk baju, lagik la aku cuak..then doc ni psg wayar kt bdn aku...dada, kaki & tgn..pastu srok srek kuar kertas dr mesin sesudah doc on...rupanya ECG!tau aper ECG?

sesudah tu aku pun bgn then dok kembali kt kerusi sebelah meja doc, aku pun tgk dgn kusyuk doc menulis something kt paper, pastu doc ckp, "awak jgn risau, awak tkda apa2". mcm tau2 ja aku cuak & risau hahaha.. paling aku tk sedap ati bila doc ckp yg aku kn transfer ke Poliklinik Ayer Keroh.

Aku pun drive la ke Poliklinik, ms tue Baz & Zetty teman aku..spai kt sana, aku terus ke kaunter pendaftaran dgn terkial2 tatau nk buat ape & letak mn report yg doc Uni bg kt aku sblm aku blk td. Spai giliran aku masuk ke bilik doc (kebetulan org tk ramai) n trus aku duduk kt kerusi...(korang tau la kan mcmna bilik doc).. aku lihat doc tgh bc report yg aku bwk td....pastu mcm2 la die tny kt aku, then doc ckp kt aku, "awak ni kena TIROD"...hah apa tirod?sepantas kilat aku tny doc apa itu tirod..doc ckp klau tatau tkpa..then die suh aku dongak, die tgk leher aku, rupanya aku punyer leher ader perubahan...

then aku keluar dr bilik doc utk di amek darah, adoyaiii aku takot jarumm...kuar je dr bilik darah, aku ke bhgian farmasi utk amek ubat utk kurangkan kelajuan degupan jantung aku yg terlebih laju..

blk je dr Poliklinik tersebut, aku bwk bas ke bank...ketika aku tgh menunggu, tetiba je kete aku mati & tk boleh hidupkan lg..adoiyaii lg mslh dgn kete ni, aku pun call mekanik then derang pun tow...

p/s: skema je aku ni, mcm wat karangan lak

Monday, March 16, 2009

| I Miss her!






tak sabar nk balik kg!!

Thursday, March 12, 2009

| Budak-budak Zaman Sekarang



KOTA BHARU, 12 Mac (Hrkh) - Pelajar Maahad Muhammadi Perempuan, Nik Normadiha Nik Mohamad Kamal, 18 mendapat 20A (19A1, 1A2) dipercayai pelajar terbaik SPM 2008 peringkat kebangsaan.

Anak nelayan dari Kampunug Sabak, Pengkalan Chepa menerima slip keputusan tersebut daripada anggota Exco kerajaan negeri, Ustaz Mohd Amar Abdullah di sekolah tersebut hari ini.

p/s: pandainya...

(sebarkan demi kemanusiaan) Sekiranya anda menemui anak gadis kecil berusia 4 tahun ini, sila hubungi ibunya Madam Chai : 0167785008.

Sila sebarkan sebagai amal kebajikan. Bantulah sesama kita tanpa mengira apa juang bangsa. Hayatilah semangat bantu-membantu sempena Maulidur Rasul 1430. Anda juga boleh menghubungi saya:

Alfurqan148203@yahoo.com

atau di shoutbox blog saya : http://najhie.blogspot.com/

atau di blog saudara Helmi : http://assyathori.blogspot.com/

p/s: zaman skrunk ni mmg da tk selamat gi utk kanak2 berkeliaran..

Sunday, March 8, 2009

| Pengertian Maulidur Rasul



Maulidur Rasul yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571 merupakan hari keputeraan Nabi Muhammmad SAW. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah SWT. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.

Setiap tahun pada hari tersebut, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.

Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.

Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.

Tema sambutan Maulidur Rasul pd 1430H/2009 ialah Wahdah Pemangkin Khaira Ummah yg mn akan disambut pd 9 Mac 2009

Wednesday, March 4, 2009

| Bapa Termuda di Dunia




Bapa termuda dalam dunia ialah pelajar British yang menjadi bapa semasa berumur 13 tahun setelah hubungan beliau dengan awek dia yang berumur 15 tahun. Budak-budak zaman sekarang. Baru akil baligh dah pandai tapi apa nak dihairankan kerana orang-orang Barat ni memang open minded dan tidak kenal halal haram. Remaja di Malaysia ni pun apa kurangnya.

Lanjut di STRANGES WORLD

Monday, March 2, 2009

| Sensitip dgn "ALLAH" ttp tk Pulak Ikod Ajaran Allah



korang pasan dak seminggu dua ni heboh psl keputusan mahkamah ttg penggunaaan "ALLAH" dlm akhbar mingguan Herald Cantholic. mahkamah putuskan "ALLAH" boleh digunakan dlm akhbar berkenaan ttp selang sari klau tk slh, Syed Hamid ckp die nk tarik blk keputusan tuh sbb bg die tk boley digunakan. pastu selang sehari dua plak. bks mufti Perlis, Dr Asri menyatakan boleh digunakan perkataan "ALLAH" dlm kristian berdasarkan firman Allah.

Firman Allah: (maksudnya) “Dan Demi sesungguhnya! jika engkau (Wahai Muhammad) bertanya kepada mereka: “Siapakah yang menciptakan mereka?” sudah tentu mereka akan menjawab: “Allah!”. (jika demikian) maka bagaimana mereka rela dipesongkan? Dan (Dia lah Tuhan Yang mengetahui rayuan Nabi Muhammad) yang berkata: Wahai Tuhanku! Sesungguhnya mereka ini adalah satu kaum yang tidak mahu beriman!” (Surah al-Zukhruf ayat 87-88).

then si wartawan utusan plak, pgi la mtak pendapat TG Nik Aziz ttg isu ini, n katanya tk salah...tp wartawan ni silap tafsir lak. Setiausaha Politik Menteri Besar terpaksa lak wat pembetulan ttg kenyataan TG Nik Aziz kpd utusan.

korang rs mcmana dgn kes ni?aku tkmo komen pe2 la sbb tk arif sgt....

tp biler kes ni terjadik, teringkat lak dgn kes terbaru buli pelajar di Mukah. bg aku klau kite lupa dgn suruhan Allah, mcm2 la lh jd...nape lh jd mcmni?makin menjadik2 plak...

JANGAN LUPA AJARAN ALLAH..

---------------------------------------> selingan

ader berita pns lak mlm ni... 1 2 3 4


Sunday, March 1, 2009

| Politikus




Perak makin berantakan boleh aku ckp skrunk ni. pas 1, 1 masalah timbul di sana. aku tk suka ulas sgt hal2 mcmni, tp aku tertarik sgt dgn latest news dr Perak yg mn TPM ulas psl sidang DUN Perak. bak kata Pak Najib sidang tersebut tidak boleh buat selagi mahkamah belum wat keputusan tentang status 3 ADUN yg sedang dibicarakan. tp aku rs Pak Najib ni da nyanyuk kot, or termkn byk sgt semut ms bdk2 dlu spai terlupa yg die 'halalkan' kerajaan haram Perak yg ader skrunk ni melalui tindakan beli ADUN PR. bak kata pepatah: "Melayu mudah lupa", begitu la jugak dgn Pak Najib. huhuhu sedey aku ader org yg akal pendek mcmni. mcmana org mcmni lh jd pemimpin ya?

tp da latest latest latest news dr cna, Setiausaha Dewan Negeri Perak, Abdullah Antong Sabri kata notis panggil sidang DUN tk sah la plak?btoi ke encik?mls la nk ulas, lu pk la sendiri

Najib oh Najib!



apa2 pun aku nk rileks, tenangkan pkran kt PENANG...chooowwww

Tuesday, February 24, 2009

| "Effective Learning" Camp (20-22Feb)




huh da lama rsnya aku tk update blog ni. kebelakangan ini, fikiran bercelaru, midterm exam la & yg paling lastest aku pgi kem kt Tiram Indah Village, Ulu Tiram, Kulai, Johor selama 3H 2M pd 20 Feb lps. Cite nyer...

aku bertolak dr kolej ke kampus lam pkl 3, naek bas uni jerk...3 org je dr Bunga Raya, hampeh tul maknanya 3 org je dr FTMK. lam pkl 4 lebey br bertolak dr CUBIC. lam pkl 8 lebey kami sampai kt tempat yg dituju.

selama 3h 2m kt sana mcm2 la aktiviti diadakan, ceramah, LDK, jungle tracking, sukaneka & beriadah. part paling aku suka kt cni, jungle tracking & sukaneka. ms sukaneka tuh aku jd pelopor membuli fasi pd akhirnya.

lam pkl 2.30 kami bertolak pulang, dgn hujan yg renyai2 di Tiram Indah ttp lebat di sepanjang perjalan. sepanjang di sana, aku dpt ramai kwn, pengalaman br & juga keseronokan.

Tuesday, February 17, 2009

| Without You vs Kini Kau Tiada






Sunday, February 15, 2009

| Review Geng the Movie


semlm, loly, alif, adi, man, pa'an & aku ke GSC Dataran Pahlawan, nk tgk Geng. Geng yg 'dibintangi' Upin & Ipin yg mn merupakan cite animasi yg cukup femes di Malaysia kini terutamanya di kalangan kanak-kanak.Filem animasi ni tlh dihasilkan oleh syarikat bumiputera,LES' COPAQUE PRODUCTION SDN BHD yg menelan banje berjuta2 RM (klau tk silap aku).

show kami smlm lam pkl 11.20 mlm tp kami terlewat sampai psl kete loly wat hal psl temperature naek mendadak smlm, sib baek ms tuh da dkt dataran pahlawan, area menara taming sari. lam 11.40 kami br masuk wayang.

Bagi aku bg mereka yg belum tgk gi movie ni, elok lah berkujung ke panggung berhampiran anda!!(mcm promoter lak) Rugi klau tk tgk tau. bg aku dis is da best 3d animation film i had c.

Info : GENG | LES' COPAQUE PRODUCTION SDN BHD

abis je Geng, kami p mkn kt Gazebo Melaka,sembang2 sambil tgk bola pastu lam pkl 4 br smpi bilik. then tdo la, pe gi. hehehe

Saturday, February 14, 2009

| Valentine's Day




Valentine' Day. Hari memperingati kekasih. For my whole life, i had never celebrate it. Maybe bcoz i'm a muslim. Hari utk pasangan 'kekasih', ibu & ayah, ibubapa & anak2 juga di antara adik beradik. Tapi utk org Islam, HARAM menyambut Valentine's Day.

4 non-Muslims, HAPPY VALENTINE'S DAY!

Wednesday, February 11, 2009

| Aku & Sunny



Arini aku de kls pkl 11am, so pkl 10.15 aku da siap2 utk mandi n siap2 pakai baju utk kls SRE, cik Emma. aku seperti ari laen p kls bersama loly & shahrul, amet pun join skali, alif lak p dgn adi psl da tk 'celuih'. lam pkl 11.10 aku msuk kls, sib baek ms tue cik Emma blum mula gi ngajar. then aku duduk sat, cik Emma pun mula kls. lam pkl 11.50 perut aku sakit, maybe sbb aku minum hot chocolate. so aku pun kuar kls ke tandas. lam pkl 12.50 kls abis. awl2 td cik Emma de bg Midterm take home Exam...esk nk kn anta waktu lab...huhuhu ada lak lab esk, 2 minggu lps ckp tkmo buat hehe its ok.

abis kls, loly, shahrul & aku blk la ke bg raya. sblm naek ats kami mkn tghari lu kt bwh. abis mkn, aku naek ats letak beg then call bad, ajak die pgi workshop. Selama ni aku p kls dgn loly psl ekon kete aku rosak. pusing punyer pusing sampai la kami kt workshop. pomen pun wat la keje die, check2 katanya relay rosak then die pun tuka. pas die siap psg smua aku pun hulur la rm30. kuar dr workshop aku trus ke petronas isi angin tayar kete. abis je isi bad ckp ekon da tk sejuk blk. pas2 aku pun drive la plak ke workshop td, die pun tukar blk relay katanya short. kali ke-2 tk kn byr, sib baek.

pas aku drive la spai ke simpang hospital pantai, tetiba lak kete wat hal, tersedu2 last mati sib baek da lps hospital pantai. pas2 bad check la apa yg patut, last die surrender. kami amek keputusan utk call Pa'an, suh die p panggil pomen workshop td. sambil2 tunggu pomen, bad beli 3 cendol utk hilangkan dahaga kite org. pas 2 panggil 2x br la dtg setelah puas kami bertiga 'tersadai' di bahu jalan. pomen ckp kaburetor sumbat, so die pun fixed it la, tp ekon tk jln plak then die ckp kn bwk kedai.kn lak byr rm10. sampai kt kedai, pomen laen lak check, check punyer check relay short plak, tuka baru lak. pastu pomen tue tuka stopper lak. charge rm15, br la kete ni tk wat hal pastu kami trus blk ke bg raya.

spai bg raya aku ajak bad minum kt kedai bwh, '2 carrot susu abg!' selang 10min minum la aku n bad menghilangkan dahaga..hehe

itulah kisah aku & sunny arini. kt bwh ni ader relay & stopper. relay kanan, stopper kiri erk, klau korang tk knl la.hehe mlm ni aku tatau gi nk watpe, maybe wat midterm take home exam kot. capet sih!! choowww


Tuesday, February 10, 2009

| Adakah Kita Selamat di Luar Rumah?



hurm pas je solat subuh aku tk tdo pd arini. Smua org da bgn, tinggal aku je yg last bgn haha masing2 kalut bersiap utk kls pkl 8am...tinggal aku, loly & alif ja. So pe lg, wat hot chocolate then bkk lappy ni, apa gi melayari blog2 n baca paper on9 seperti kebiasaannya. Pg2 ni aku 'dihidangi' dgn Sober, Pink....Loly ckop minat lagu ni hehe.Lgpn kls aku pkl 9am arini..hehe

belek punyer la belek utusan on9, terbaca aku tajuk '3 sedang minum ditembak'. aik KL pun da jd mcm Thailand & Indonesia ke? tembak org tk kire di mn2....sesudah tuh terfikir lak yg ape Malaysia (yg kononnya negara aman & damai) ni, msh selamat utk kite ketika diluar sana? klau dlu kite dikejutkan pelanggan restoran yg dirempuh kereta di mn meja diletakkan di tepi jln, kini siap dgn tujuan gi naek kete tembak melulu. apa jd klau yg meninggal tuh melibatkan kanak2, wanita ngandung & org tua yg tk bersalah spt apa yg terjadi Jinjang, KL tersebut di mn Rosfai'i Ahmad Say, 30 yg didapati tkde kn mengena dgn perbalahan 2 kump pengedaran dadah di kl juga tertembak mati oleh penjenayah. huh pengedar dadah? apa polis kite ni 'lembab' ke asyik goyang kaki je kt balai?

Jenayah berleluasa, so nk kuar dr umah pun kn pk byk kali, tp di umah pun blum tentu selamat. Apakah dunia kite da jdk mcm neraka? Jenayah sana sini. Apa kata KPN? jgn asyik berpolitik je....

ok la, jam pn da pkl 8.05 aku nk mandi then bersiap2 pgi kls la, mata ngantuk la plak hehe pas mandi tk ngantuk la kot, insya Allah. Selamat belajar! haha

-------------------------------------------------------------------------

msuk je kls, aku tatau lak ape yg Pn Syahidah ajar arini, apa yg aku tau ader lab exercise nk kn wat, tk sempat lak nk siap time lab...wat kt umah la plak gamaknya haha. abis kls RPD tuh rs mcm mls je nk masuk kls PKK, loly & shahrul pun mls mcm aku gak arini, masing2 rs ngantuk. so pe lg, kami blk arr, tdo haha.

pas2 aku bgn pkl 3.15 (tdo sbb da lunch td), mandi n solat pastu bersiap2 utk ke kls AI, huh sejam je kls arini, ader midterm exam lak minggu dpn so lecture tkda, lab minggu ni pun tkda psl En Syukor ade 'bengkel' di Penang...Horray!!

mlm ni klau pk nye, aku nk siapkan RPD lab exercise, pastu nk tgk asment RPD gak yg kn antar minggu dpn hehe..hurm tgk la klau rajin kan tp kn rajin la sbb igt nk submit esk...........

Monday, February 9, 2009

| Berita dr Parlimen Bukir Gantang & DUN Bukit Selambau

Hari ini di Perak, YB Ustaz Roslan bin Shaharum (PAS) telah meninggal dunia selepas dipercayai terjatuh drpd basikal yg ditunggangi nye akibat sakit jantung. Jenazah allahyarham meninggal di Hospital Batu Gajah pd arini. Semoga roh allahyarham dicucuri rahmat & diletakkan bersama golongan syuhada.

Manakala di Kedah pula, YB Arumugan a/l Vengatarakoo(PKR) dipercayai tlh menghantar surat perletakan jawatan sbg Exco Kedah & ADUN Bukit Selambau krn tidak tahan diugut utk menyertai BN. Beliau yg kini diluar negara dipercaya membuat keputusan tersebut demi menjaga keselamatan ahli keluarganya.

Oleh yg demikian rakyat Kedah & Perak juga rakyat Malaysia amnya akan tertumpu kpd 2 PRK selepas ini. Gd Luck!

| Pembunuhan 24 Dis 2008 di Bandung



Aku sperti biasa menjenguk blog2, dan tertarik dgn cerita sorang mahasiswa Sekolah Tinggi Pariwisata di Bandung telah dibunuh pada mlm ari sblm manusia seluruh dunia menyambut Krismas. Mangsa yg dikenali Nopriadi, 24thn tlh dikelar di pergelangan tgn sehingga hampir putus, ditikam di bhgian dahi, blkg kepala & blkg leher oleh kenalan internet(friendster), Welinton M Aritonang, 21thn ketika sedang nyenyak tdo.

Mangsa dibunuh dek cemburu krn mangsa disyaki mempunyai hubungan dgn teman lelaki Welinton. Mangsa juga disyaki sempat melakukan hubungan fizikal sblm dibunuh.Wallah huallam.

Tapi keluarga mangsa menafikan berita tersebut kerana mangsa telah mempunyai seorang teman wanita.Semoga roh mangsa dicucuri rahmat-Nya.

p/s: apakah bunuh membunuh menjadi perkara biasa?

Friendster Mangsa Lanjut: KOMPAS | DETIKHOT | BERITABARU | TEMPOINTERAKTIF | DETIKBANDUNG (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)

Sunday, February 8, 2009

| Please Free Palestine



Sudah sekian lama org palestin menderita, ttp di mana kite sbg saudara seagama?